Ακμή
Ένα μόνιμο άγχος

Πως πραγματοποιείται η αντιμετώπιση της ακμής;
Η ακμή εξαιτίας της πολυπλοκότητας και των παραγόντων που μπορεί να την επηρεάζουν, χρήζει εξατομικευμένης αντιμετώπισης. Έτσι, ανάλογα με την κλινική μορφή και την βαρύτητα της εκάστοτε περίπτωσης, η θεραπεία μπορεί να γίνει με τοπικά φαρμακευτικά σκευάσματα, με σκευάσματα που λαμβάνονται από το στόμα, με τη χρήση μηχανημάτων και τη εφαρμογή μη επεμβατικών διαδικασιών, ακόμη και με τον συνδυασμό θεραπειών.
Επιπλέον θεραπείες που χρησιμοποιούνται επιλέγονται ανάλογα με το είδος το βλαβών (πχ φλεγμονώδεις ή μη, ουλές κλπ) και τις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενή. Όταν ορμονική διαταραχή π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η θεραπεία με αντισυλληπτικά ή ορμόνες είναι η συνηθέστερη. Επιπρόσθετα η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και η αποφυγή junk food συνιστά ένα ευεργετικό μέτρο για τη διαχείριση της ακμής.
Ποιά είναι οι τύποι ακμής;
Η ακμή διακρίνεται στους εξής τύπους:
• Μη φλεγμονώδης, φαγεσωρική ακμή. Χαρακτηρίζεται από ανοιχτούς και κλειστούς φαγέσωρες, γνωστούς ως λευκά και μαύρα στίγματα
•Φλεγμονώδης ακμή με βαθμίδα σοβαρότητας από την ήπια έως βαριά κυστική ακμή και την τάση για δημιουργία ουλών.
• Κεραυνοβόλος ακμή, μία σπανιότερη μορφή ακμής με οξεία έναρξη βαριάς κυστικής ακμής, η οποία παρουσιάζεται κυρίως σε αγόρια εφηβικής ηλικίας.
Οι βλάβες της ακμής εντοπίζονται σε περιοχές που είναι πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες, όπως στο πρόσωπο, την πλάτη και το στήθος, ενώ στην ενήλικη ζωή οι βλάβες εμφανίζονται κυρίως στη γνάθο και το πηγούνι.
Αντιμετώπιση της ακμής με Ιατρικές μεθόδους
Θεραπείες και αντιμετώπιση της ακμής
- Άριστο αποτέλεσμα εφαρμογής
- Αποτελέσματα με διάρκεια
- Αδιαπραγμάτευτο επίπεδο ασφάλειας και υγιεινής.