Η Βοτουλινική τοξίνη τύπου Α ή αλλαντική τοξίνη αποτελεί μια ειδικά επεξεργασμένη πρωτεΐνη η οποία αναστέλλει προσωρινά την μυϊκή κινητικότητα, μειώνοντας ή εξαφανίζοντας τις ρυτίδες που εμφανίζονται λόγω της σύσπασης των υποκείμενων μυών (δυναμικές ρυτίδες). Αποτελεί μια φυσική πρωτεΐνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium Botulinum .

Είναι επικίνδυνη;

Η Βοτουλινική τοξίνη είναι εντελώς ακίνδυνη για τον οργανισμό με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και προφίλ ασφαλείας, με 25 έτη εφαρμογή στον τομέα της Οφθαλμιατρικής και Νευρολογίας και με 12ετή παρουσία στην Κοσμητική Ιατρική. Το αποτέλεσμα είναι πλήρως αναστρέψιμο εντός 3-6 μηνών καθώς δεν προκαλείται μόνιμη βλάβη των νευρικών ή μυϊκών ινών. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί, ότι οι επανειλημμένες εφαρμογές επιμηκύνουν τη διάρκεια δράσης και καθιστούν μονιμότερη τη βελτίωση που επιφέρει το φάρμακο.

Για ποιες περιοχές ενδείκνυται;

Ενδείκνυται κυρίως για τις ρυτίδες στην περιοχή του μετώπου, του μεσόφρυου και των ματιών (πόδι χήνας) αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και στις ρυτίδες της μύτης (bunny lines), τις περιστοματικές ρυτίδες (ρυτίδες άνω-κάτω χείλους, καπνιστή ή τύπου barcode) και τις ρυτίδες του λαιμού (μυώδους πλατύσματος). Η Βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της εστιακής υπεριδρωσίας σε μασχάλες, παλάμες και πέλματα όπου και αναστέλλει τη μεταβίβαση νευρικών ερεθισμάτων στους ιδρωτοποιούς αδένες, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η ποσότητα του εκκρινόμενου ιδρώτα.

Αντένδειξη της θεραπείας αποτελούν η υπερευαισθησία στο προϊόν, οι σοβαρές νευρομυϊκές παθήσεις όπως  μυασθένεια Gravis, ενώ πρέπει να αποφεύγεται σε έγκυες και θηλάζουσες.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία να ξεκινήσω ΒΟΤΟΧ;

Δεν υπάρχει ιδανική ηλικία για την έναρξη της θεραπείας αλλά αυτό καθορίζεται από τις ανάγκες του κάθε προσώπου. Ενώ το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό στις δυναμικές ρυτίδες, όταν δημιουργηθούν οι στατικές ρυτίδες, δηλαδή αυτές που είναι παρούσες ακόμη και στην ηρεμία του προσώπου, το αποτέλεσμα αν και καλό, δεν προσφέρει οριστική εξάλειψη των ρυτίδων. Οι αδρανοποίηση των μυών πριν το σχηματισμό των στατικών ρυτίδων επιτυγχάνει την πλήρη αποφυγή τους. 

Γράφει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Dr Άρια Στραβοδήμου MD, MSc, PhD,
Επιστημονικά Υπεύθυνος του Πολυϊατρείου MET COSMETIC.